Dé skincare trend van 2019 – de beauty fridge

Als je het heerlijk vindt om door beauty- en skincare accounts te scrollen op Instagram en daar (net zoals ik) veel te veel tijd aan besteedt, is het fenomeen beauty fridge of skincare fridge je vast niet ontgaan. Jawel, huidverzorging liefhebbers van over de hele wereld schaffen massaal mini koelkastjes aan om daar hun kostbare potjes crème en maskertjes in te bewaren. Het is een heuse trend! Op Instagram althans, en voornamelijk onder skincare junkies uit Amerika en Azië. In Nederland slaat de trend nog niet echt aan, maar goed, daar zijn we dan ook Nederlanders voor. Lekker nuchter.

Want ja, heb je nu ECHT een beauty fridge nodig?
De kleine koelkastjes hebben een inhoud van 4 liter, dus heel veel past er eigenlijk niet in (achteraf gezien valt dat mee, als je goed kan stapelen kun je er zeker 20 producten in kwijt). Is het in huis niet koel genoeg? En wat is er mis met de ‘normale’ koelkast, daar kun je toch ook je beautyproducten in bewaren?

Ik zal je meteen een eerlijk antwoord geven op de vraag of je nu écht zo’n koelkastje nodig hebt voor je skincare: NEE, NATUURLIJK NIET. Het is allereerst een trend, en ten tweede een zwaar overbodige luxe. Maar mensen houden van luxe. Ik bedoel, hoe EXTRA is het om een knalroze mini koelkastje in je badkamer of slaapkamer te hebben staan speciaal voor je skincare stash? Ik houd er van.

Natuurlijk is het niet voor iedereen een overbodige luxe. In bepaalde landen is het nu eenmaal vaak bloedjeheet. Skincare dien je op een droge, koele plek te bewaren en als de temperatuur boven de 25 graden komt kan het zo zijn dat je dure crèmetje sneller zal bederven of schiften dan op de verpakking staat. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Nu hebben wij hier in Nederland laatst een hittegolf gehad, maar desondanks waren er genoeg plekken in huis waar het nog lekker koel was (in elk geval koeler dan 25 graden) dus wat dat betreft zit je in Nederland hartstikke goed.

Naast het feit dat skincare sneller kan bederven bij hogere temperaturen (waar wij hier dus geen last van hebben), is het natuurlijk hartstikke lekker om bepaalde producten extra koel te gebruiken. Komen we meteen aan bij het volgende onderwerp:

Als je dan zo’n beauty fridge hebt aangeschaft, wat stop je er precies in?

Sommige actieve ingrediënten zijn minder stabiel als ze met licht, lucht of warmte te maken krijgen, zoals retinol, vitamine C of benzoyl peroxide. Om deze ingrediënten hun krachten te laten behouden, kan het een goed idee zijn om ze in je koelkastje te bewaren.

Ook producten gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zonder conserveringsmiddelen zijn handig om koel te bewaren. Denk aan DIY scrubs of aan de verse maskertjes van Lush. Door ze koel te bewaren hebben bacteriën minder kans en zo verleng je de houdbaarheid.

Als je een snel geïrriteerde en gevoelige huid hebt, een ontstoken huid (bijvoorbeeld als je last hebt van acné en/of onderhuidse puisten) of een huid die verbrand is door de zon, is het heerlijk om koele producten te gebruiken. Producten met Aloe Vera hebben een bijvoorbeeld een extra verzachtend effect wanneer ze koel worden aangebracht, maar ook serums, (oog)crèmes, gezichtsmaskers (zowel kleimaskers als sheet masks) en face mists zijn extra verfrissend wanneer ze koud worden aangebracht.

Wanneer je ‘s ochtends last hebt van een opgeblazen gezicht of vochtophopingen onder je ogen, is het ook een goed idee om koele beautyproducten te gebruiken. Denk aan een Jade Roller, oogcrème of een eye gel roller ball. Het voelt niet alleen extra verfrissend aan op de huid, door de koude temperatuur neemt je puffiness ook daadwerkelijk sneller af.

Maar waarom stop je deze producten niet gewoon in je normale koelkast?
Ja precies, waarom een speciaal mini koelkastje aanschaffen als je thuis een hele grote hebt staan? Allereerst; ik weet niet waar jullie je skincare aanbrengen, maar zelf doe ik dat in de badkamer. En ik heb echt geen zin om elke keer op en neer te gaan lopen van de badkamer naar de keuken met een stel potjes crème onder mijn arm. Het voordeel van een speciale beauty fridge in je badkamer, slaapkamer of waar jij dan ook je skincare routine doet zit ’em dus onder andere in het gemak.

Ten tweede, als wij in het weekend de ‘grote’ boodschappen hebben gedaan is er niet eens plek in de koelkast voor een bakje met skincare producten.

Ten derde, ik vind het gewoon geen fris idee om mijn huidverzorging te bewaren op dezelfde plek waar ik mijn salami, garnalensalade, Parmezaanse kaas en kliekjes van de dag ervoor bewaar. Ik heb ook wel eens gehoord dat de geurtjes uit de koelkast in je skincare kunnen trekken. No thank you.

En als laatste, onze koelkast staat op 4 graden en helemaal achterin op de plank is het zelfs nog iets kouder. Je wilt je skincare ook weer niet té koud bewaren (als in, je wilt niet dat het bevriest). Dat kan de textuur van je crèmes aantasten. Of glazen potjes doen breken. Op deze manier heb ik namelijk wel eens mijn borstvoedingsmelk verpest!

Dus, is een beauty fridge zin of onzin?
Well, that’s totally up to you! Het is ECHT niet per se nodig, al kan het in sommige gevallen de houdbaarheid van een product verlengen. Als je een grote skincare stash hebt maak je nooit alles binnen de uiterlijke houdbaarheidsdatum op, dus dan kan het zeker een uitkomst zijn. Maar als je het mij vraagt is het eigenlijk gewoon weer een fantástische beautytrend waarvan je kunt besluiten om erin mee te gaan of niet.

Ik houd wel van een beetje overbodige luxe en de beauty fridge doet het bovendien top op foto’s, dus ik ben hartstikke blij met mijn knalroze mini koelkastje. Hij staat in mijn badkamer zodat ik alles lekker bij de hand heb wanneer ik aan mijn skincare routine begin. Het geeft me een decadent en luxueus gevoel en als ik ‘s ochtends extra koude producten op mijn huid aanbreng is dat een heerlijke start van de dag. Lekker wakker worden zo! Het feit dat ik er zo ontzettend blij van word vind ik voor mij al voldoende om dit koelkastje de moeite waard te vinden.

Ok, ik ben om, waar koop ik zo’n ding?
Ik heb er een paar gespot op bol.com;

Draagbare minikoelkast | 4 liter | 12 / 230 V
Draagbare minikoelkast | 4 liter | 12 / 230 V
€ 56,86

Mini koelkast voor in de auto 4 liter 12V of 100-240V aansluiting
Mini koelkast voor in de auto 4 liter 12V of 100-240V aansluiting
€ 55,95

Balvi mini koelkast Drinks – Wit
Balvi mini koelkast Drinks – Wit
€ 71,20

Cristal Mini koelkast 4L – Zwart – werkt met stekker voor auto en adapter voor netstroom
Cristal Mini koelkast 4L – Zwart – werkt met stekker voor auto en adapter voor netstroom
€ 54,99

Cristal Mini Koelkast Wit – Koelbox 4L – Auto Adapter en netstroom
Cristal Mini Koelkast Wit – Koelbox 4L – Auto Adapter en netstroom
€ 54,99

Balvi mini koelkast Drinks – Rood
Balvi mini koelkast Drinks – Rood
€ 71,39

Konig Draagbare Mini Koelkast 50 W 4 l Rood
Konig Draagbare Mini Koelkast 50 W 4 l Rood
€ 57,98

Mini koelkast koelbox 6L in zomerse trendy blauwe kleuren frigo camping frigo
Mini koelkast koelbox 6L in zomerse trendy blauwe kleuren frigo camping frigo
€ 65,00

Maar die van mij kocht ik voordeliger (voor €31,-) via deze link op wish.com en als je met mijn code besteld krijg je ook nog eens korting: ltvdbfg (en ontvang ik €2,- wish tegoed per bestelling, whoohoo!).

Omdat deze koelkastjes oorspronkelijk bedoeld zijn voor in de auto moet je nog wel een adapter aanschaffen die de autoaansteker omzet naar een netstroomaansluiting, zodat ‘ie gewoon in het stopcontact ingeplugd kan worden. Zelf heb ik deze gekocht van €11,99.

Nou, mocht je je mini koelkastje dus niet meer als beauty fridge willen gebruiken, kun je hem nog altijd gebruiken als koelboxje voor in de auto (of voor snacks in de slaapkamer?). Handig voor een roadtrip of een Netflix avondje in bed! Bovendien koelt hij niet alleen, hij kan ook verwarmen. En dat komt van pas voor als je je eten warm wil houden onderweg.

Dé nieuwste skincare trend: CBD (Cannabidiol)
Deze Sugar Strawberry Exfoliator MOET je hebben

Reacties zijn gesloten.